Kraanwater is eigenlijk heel bijzonder

Het staat heerlijk prominent op de website van de overheid: “Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste ter wereld,”, en daar mogen we trots op zijn. In de meeste gevallen is het water uit de kraan zelfs van betere kwaliteit dan wat je in een flesje koopt en ook nog eens 150 tot 500 keer goedkoper! Maar hoe komt dat dan en wat gaat er aan vooraf voordat het water uit de kraan je drinkflesje in stroomt? Leuke vraag, met een best fascinerend antwoord!

Waar komt het Nederlandse water vandaan

Al het water wat je drinkt is ooit ergens letterlijk uit de lucht komen vallen. Dit was hoogstwaarschijnlijk in één van de meer dan twintig grondwaterbeschermingsgebieden in Nederland. In deze gebieden wordt streng gecontroleerd op vervuiling, omdat ze rond een waterwingebied liggen. Al het water wat hier namelijk terecht komt stroomt in de loop van tientallen jaren naar het wingebied toe en wordt daar omhoog gepompt om drinkwater te worden. 

Die wingebieden zijn extra speciaal. Vaak zijn ze te vinden in natuurgebieden, omdat een schoon milieu voor schoon water zorgt. Zo mag er bijvoorbeeld geen mest gebruikt worden en al helemaal geen bestrijdingsmiddelen of andere gevaarlijke chemicaliën. Al die dingen hebben namelijk effect op het water. Uit de waterwingebieden wordt vervolgens het drinkwater gehaald. Of tenminste, het water dat drinkwater moet worden. 40% hiervan is oppervlaktewater en 60% komt uit de grond.

In totaal wordt er een gebied van meer dan honderdduizend hectare beschermd in Nederland, puur voor ons drinkwater.

Hoe wordt het drinkwater

Nadat het water uit het waterwingebied is gepompt komt het terecht bij één van de tien drinkwaterbedrijven. Elk drinkwaterbedrijf zorgt voor schoon water in een ander gebied van Nederland, dus het kan zijn dat het water bij mensen verderop in het land net een beetje anders is dan wat er thuis uit de kraan komt. 

Om het grond- en oppervlaktewater om te toveren tot echt Nederlands drinkwater moeten er een aantal dingen gebeuren. Het water kan er namelijk al best schoon uitzien, maar dat is het niet! Daarom heeft de Nederlandse overheid een hele stapel kwaliteitseisen opgesteld in het drinkwaterbesluit. Een super formele wet waar zinnen als “Bij ministeriële regeling worden in het belang van de volksgezondheid nadere eisen gesteld aan de productie, distributie en het gebruik van huishoudwater.” in staan.

Geen lolletje om te lezen, maar het komt er op neer: de boel is goed geregeld en het water moet verplicht super schoon zijn. Maar hoe doen ze dat dan? Om het water drinkbaar te maken wordt het door verschillende soorten filters gepompt met zand en koolstof waar kleine deeltjes in blijven hangen. Ook kan er kalk uit het water gehaald worden om het te ontharden, en wordt er lucht doorheen gepompt waar ook weer van alles in blijft hangen. En alsof dat nog niet mooi genoeg was worden er ook allerlei soorten licht gebruikt om vervuilingen af te breken. Zo zorgen sterke UV lampen er bijvoorbeeld voor dat bacteriën dood gaan.

Onderweg naar de kraan

Nadat het water officiëel goed genoeg is om aan de Nederlandse drinkwater standaard te voldoen, moet het natuurlijk ook nog naar je kraan toe. Klinkt misschien niet bijzonder, maar ook daar komt een boel bij kijken! Het water moet soms door kilometers leidingen voor het bij jou uit de kraan komt, en al die leidingen moeten goed zijn. Als er namelijk een lek in de leiding zit dan gaat er niet alleen water uit, maar vaak ook een heleboel viezigheid in!

Gelukkig worden de leidingen in Nederland uitvoerig onderhouden en wordt het water zelfs onderweg nog verschillende keren getest om zeker te weten dat alles goed gaat. Zo kunnen mogelijke lekkages heel snel opgespoord worden en gebeurt het maar zelden dat er echt problemen ontstaan. 

Het beste ter wereld

Na die hele lange reis komt het water dan uiteindelijk ergens uit de kraan en kun je het drinken. Het is een fikse weg, maar dat is ook niet voor niets. Het moet aan honderden eisen voldoen, en omdat Nederlands drinkwater zo streng gecontroleerd wordt hoeft er (bijna) geen chloor of andere stoffen aan toegevoegd te worden. Dat scheelt een hoop in de smaak, en zo drink je in no-time je flesje leeg zonder erbij na te denken. 

Om dan het cirkeltje mooi rond te maken nog een mooie quote van de overheid: “Je kunt een hoop geld besparen door kraanwater te drinken. Voor 1 euro kun je het hele jaar water drinken, als je uitgaat van 1,5 liter per persoon per dag.” En daarom houden wij bij Publiek Water zo van het simpele, smaakloze water wat er uit de kraan komt. Het is super schoon, super gezond, en super goedkoop. En dat is eigenlijk best speciaal. Tijd om je waterflesje nog een keer bij te vullen met ons prachtig, Nederlands kraanwater.

Bronnen: Atlas Leefomgeving, Drinkwater Platform, Drinkwater Platform, RIVM

afbeelding

DRAAG BIJ

Heb jij ook vertrouwen in ons plan? Wil je iets doen? Dat kan op verschillende manieren, je kunt financieel bijdragen aan de toekomstige campagne of als vrijwilliger een rol spelen in jouw stad! Dus wacht niet en neem contact met ons op.

Benieuwd wat er met jouw donatie gebeurt? Kijk dan hier!

Draag bij € Stuur een mail

HOU ME OP DE HOOGTE

Benieuwd wat we gaan bereiken en wat de volgende stap is? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Publiek Water.

Wij zijn ook actief op Instagram, je ziet daar als eerste de nieuwe vulpunten en foto’s van ondernemers die meedoen, volg jij ons ook?

Inschrijven mailchimp
© Publiek Water 2024
Powered by: Publiek