BEACH CLEAN UP ZANDVOORT

Een tijdje geleden is Noord Beveland uitgeroepen tot het schoonste strand van Nederland tijdens de Strandverkiezingen 2019. Ieder jaar worden deze strandverkiezingen gehouden en worden alle stranden van Nederland op een aantal punten becijferd: Parkeerterrein, Strandopgang, Paviljoen en het strand zelf. 

Een dagje plastic rapen stond al een tijdje bij ons op de agenda, dus de uitslagen van deze verkiezing hebben wij even nader bestudeerd. Op zoek naar het strand dat het laagste scoorde: Zandvoort. Onze Clean Up locatie was gevonden. Ons doel? Zoveel mogelijk (plastic) afval verzamelen en dan met name plastic flesjes. Hier hebben we namelijk een leuk plan voor bedacht, wat we later nog uitgebreid onder de aandacht zullen brengen.

MICROBEADS

Eenmaal op het strand aangekomen viel het ons op dat wij niet de enigen waren die Zandvoort een handje wilden helpen; de ene Clean Up Crew na de andere liep ons voorbij. Gaaf om te zien, want daardoor kwamen ook de badgasten in beweging om te helpen. We hebben niet veel plastic flesjes gevonden. Die waren óf al geraapt, of al gedegradeerd tot microbeads: plastic deeltjes die door UV-straling en de wrijving van het water kleiner dan 5 mm zijn geworden. Deze microbeads zijn een groot probleem, omdat vissen ze vaak aanzien voor eten. Op die manier komen ze in onze voedselketen terecht, en dus op ons bord.  

5 TIPS OM MINDER PLASTIC TE GEBRUIKEN

Naast microbeads vonden we veel rietjes, stukken vissersnet, sigarettenpeuken, pleisters, lollystokjes, plastic vorkjes en mesjes, ‘vochtige’ doekjes, snoepverpakkingen en luiers (bah!). Een schoon strand begint echt bij onszelf. Hieronder staan een aantal tips om je eigen plastic gebruik drastisch te verminderen:

1. Onderweg? Neem je eigen duurzame fles mee en vul deze bij onze Publiek Water tappers.

2. Dagje shoppen of naar de (super)markt? Neem je eigen (boodschappen)tas mee! 

3. Verkies karton boven plastic verpakkingen.

4. Vermijd schoonmaakproducten (voor huis en huid) waar microplastics in zitten.

5. Kijk kritisch naar je eigen gewoontes en zoek waar het kan naar duurzamere alternatieven.

afbeelding

DRAAG BIJ

Heb jij ook vertrouwen in ons plan? Wil je iets doen? Dat kan op verschillende manieren, je kunt financieel bijdragen aan de toekomstige campagne of als vrijwilliger een rol spelen in jouw stad! Dus wacht niet en neem contact met ons op.

Benieuwd wat er met jouw donatie gebeurt? Kijk dan hier!

Draag bij € Stuur een mail

HOU ME OP DE HOOGTE

Benieuwd wat we gaan bereiken en wat de volgende stap is? Meld je aan en blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom Publiek Water.

Wij zijn ook actief op Instagram, je ziet daar als eerste de nieuwe vulpunten en foto’s van ondernemers die meedoen, volg jij ons ook?

Inschrijven mailchimp
© Publiek Water 2022
Powered by: Publiek