BEACH CLEAN UP ZANDVOORT
Een tijdje geleden is Noord Beveland uitgeroepen tot het schoonste strand van Nederland tijdens de Strandverkiezingen 2019. Ieder jaar worden deze strandverkiezingen gehouden en worden alle stranden van Nederland op een aantal punten becijferd: Parkeerterrein, Strandopgang, Paviljoen en het strand zelf.
Een dagje plastic rapen stond al een tijdje bij ons op de agenda, dus de uitslagen van deze verkiezing hebben wij even nader bestudeerd. Op zoek naar het strand dat het laagste scoorde: Zandvoort. Onze Clean Up locatie was gevonden. Ons doel? Zoveel mogelijk (plastic) afval verzamelen en dan met name plastic flesjes. Hier hebben we namelijk een leuk plan voor bedacht, wat we later nog uitgebreid onder de aandacht zullen brengen.
MICROBEADS
Eenmaal op het strand aangekomen viel het ons op dat wij niet de enigen waren die Zandvoort een handje wilden helpen; de ene Clean Up Crew na de andere liep ons voorbij. Gaaf om te zien, want daardoor kwamen ook de badgasten in beweging om te helpen. We hebben niet veel plastic flesjes gevonden. Die waren óf al geraapt, of al gedegradeerd tot microbeads: plastic deeltjes die door UV-straling en de wrijving van het water kleiner dan 5 mm zijn geworden. Deze microbeads zijn een groot probleem, omdat vissen ze vaak aanzien voor eten. Op die manier komen ze in onze voedselketen terecht, en dus op ons bord.
5 TIPS OM MINDER PLASTIC TE GEBRUIKEN
Naast microbeads vonden we veel rietjes, stukken vissersnet, sigarettenpeuken, pleisters, lollystokjes, plastic vorkjes en mesjes, ‘vochtige’ doekjes, snoepverpakkingen en luiers (bah!). Een schoon strand begint echt bij onszelf. Hieronder staan een aantal tips om je eigen plastic gebruik drastisch te verminderen:
1. Onderweg? Neem je eigen duurzame fles mee en vul deze bij onze Publiek Water tappers.
2. Dagje shoppen of naar de (super)markt? Neem je eigen (boodschappen)tas mee!
3. Verkies karton boven plastic verpakkingen.
4. Vermijd schoonmaakproducten (voor huis en huid) waar microplastics in zitten.
5. Kijk kritisch naar je eigen gewoontes en zoek waar het kan naar duurzamere alternatieven.
